Tabletzuilen voor GRID Grafisch Museum en Klooster Ter Apel

GRID Grafisch Museum

Boeken, kranten en posters komen tegenwoordig met computers en razendsnelle machines tot stand. Dat was vroeger wel anders! In het GRID maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis én de toekomst van het grafisch vernuft. De historische persen en de hypermoderne risograaf, de zetmachines en de apparaten in de boekbinderij, alles werkt. De vrijwilligers vertellen er met liefde over, vaak vanuit hun eigen ervaring in het vak. Ze geven graag een staaltje drukkunst weg en nodigen jong en oud van harte uit het ook zelf te proberen

GRID Grafisch Museum heeft de grafisch vormgever en app ontwikkelaar, Sebastiaan Sijpkes, gevraagd mee te denken over een oplossing om bezoekers op een laagdrempelige manier verdiepende touch applicaties aan te bieden.

Het museum heeft hiervoor vier tabletzuilen van diz aangeschaft. De keuze viel op dit type zuil vanwege het formaat doordat het makkelijk te plaatsen is in vaste en tijdelijke exposities, de elegante, ranke vormgeving en de voordelige snelle oplossing door het gebruik van een tablet.

Sebastiaan geeft aan “Jullie leverden de zuilen razendsnel en ze zijn eenvoudig te prepareren. De iPad sluit mooi aan en snoeren kunnen netjes worden weggewerkt. We zijn er zeer tevreden mee.”

De tabletzuilen worden gebruikt voor een expositie over de geschiedenis van papier. Er worden drie type apps gebruikt;

  • Een app met bladerbare boeken
  • Een app waarmee video’s worden weergeven
  • Een slideshow met afbeeldingen

Na deze tijdelijke expositie worden de zuilen ingezet als aanvulling op de vaste tentoonstelling.

Ook werkt Sebastiaan Sijpkes voor Klooster Ter Apel uit de provincie Groningen. Dit klooster heeft twee tabletzuilen aangeschaft die worden gebruikt om animaties weer te geven in een expositie.

Klooster Ter Apel is een klooster uit de 15e eeuw van de provincie Groningen bij het dorp Ter Apel. Het museum ligt op een beboste zandrug langs de eeuwenoude handelsroute van Münster naar Groningen. Voor de doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding. Voor de kunst- en cultuurliefhebbers is Klooster Ter Apel tot op de dag van vandaag een ontmoetingsplaats gebleven.