Minix x88i Android 5 mini-pc met Locked Launcher

Wat is de Locked Launcher?

De Locked Launcher is een zogenaamde ‘kioskbrowser’ voor een Android-pc. In deze browser kunt u allerlei zaken instellen om de pc te kunnen laten draaien in een onbewaakte, publieke ruimte.

Naar de instellingen van de Android pc

De Android pc heeft een afgesloten omgeving. Binnen de instellingen kunnen er aanpassingen worden gedaan, apps toegankelijk worden gemaakt en de kioskbrowser worden ingesteld.
U kunt via de knop Settings rechtsboven binnen de instellingen komen.
Indien er een website draait, kunt u deze afsluiten door beneden de verborgen navigatiebalk omhoog te vegen. Daar klikt u op de Home knop. Let op: de balk wordt actief weer weggedrukt, dus is maar kort zichtbaar.

omhoog vegen van de verborgen navigatiebalk

Systeem instellingen

Onder het tabblad General Settings kom je via de knop Enter system settings in de systeem instellingen.

systeem instellingen

Instellen internetverbinding

U moet als eerste zorgen dat de internetverbinding op orde is. De Android pc maakt verbinding via Wi-Fi of Ethernet. Zorg dat u de gegevens van het Wi-Fi netwerk op locatie bij de hand heeft, zoals Wi-Fi-naam en wachtwoord.
De ethernet verbinding staat standaard op automatische IP ingesteld. Je kunt hier ook een statisch IP adres invoeren. U komt bij de ethernet instellingen via More → Ethernet.

Kiosk browser

Binnen de Launcher settings is er toegang tot de instellingen van de kioskbrowser.
Onder de verschillende tabbladen staan de diverse instellingen.
LET OP!
Om instellingen op te slaan klikt u op Back op de grijze balk onderin.

Apps

Hier staan de diverse Apps die zijn geïnstalleerd. Om een App weer te geven op het bureaublad deze aanvinken.

Shortcuts

Hiermee wordt een snelkoppeling aangemaakt voor de webbrowser op het bureaublad. Klik op de Add shortcut knop onderaan het scherm.

Name:
Geef uw eigen naam aan de snelkoppeling.
Intent URI:
Hier stelt u in wat er wordt opgestart via de snelkoppeling. Met Use launcher browser maakt u gebruik van de interne browser. Met Use external browser kunt u kiezen uit andere geïnstalleerde browsers.
Parameter for URI:
Stel hier de start URL in. Let op! U kunt op twee plekken de start URL instellen. In de snelkoppeling onder Shortcuts of onder het tabblad Browser. Kiest u voor meerdere start URL’s met snelkoppelingen op het bureaublad, laat dan de start URL in tabblad Browser leeg. Als u één start URL kiest, dan is het beter om deze in te stellen in het tabblad Browser en onder Shortcuts deze leeg te laten. Dit i.v.m. het automatisch opstarten van de browser, indien u dit in heeft gesteld onder Automate. Deze start de URL op die is ingesteld onder Browser.
Icon path:
U kunt ook een eigen icoon kiezen.

Nadat u de snelkoppeling heeft toegevoegd moet u het toetsenbord wegdrukken met de knop . Hierna kunt u op Ok drukken.

Browser

Hier kunt u de interne browser instellen. Voor het laten zien van een website zijn de volgende instellingen voldoende:
Name en eventueel Icon path.
– Vink Hide title bar aan.
– Vul de Start URL in.
Soms is er een User Agent ingevoerd. Dat ligt er vooral aan hoe de website zelf is gebouwd. Mocht de browser soms moeite hebben om de website te laden (wit scherm), dan kan een User Agent uitkomst bieden. Voorbeeld van een User Agent die gebruikt kan worden in de kioskbrowser: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_x64) AppleWebKit/534.24 (KHTML, like Gecko) Chrome/11.0.696.34 Safari/534.24.

Met Enable full screen mode druk je de navigatiebalk van Android onderin weg. Let op: deze is niet uitgeschakeld, maar wordt actief weggedrukt naar beneden.
De bovenbalk van de browser kan je laten zien met Show top bar. Binnen deze functie kun je andere opties uitvinken.

Screensaver

Hier kunt u een screensaver instellen, dit kan een URL zijn of een lokaal bestand (bijv: file:///mnt/internal_sd/bedrijf/screensaver.html).
Als u de screensaver weer op 0 wil zetten, vink dan eerst Disable with max value aan, anders blijft de schermbeveiliging van de pc zelf actief en gaat het scherm na een tijdje in slaapstand. De screensaver functie is namelijk verbonden aan de slaapfunctie van de pc voor de monitor. De slaapstand is te vinden in de System settings onder Display → Sleep. Mocht het scherm constant op zwart gaan na het uitschakelen van de screensaver, dan de zal de slaapstand nog actief zijn.

General settings

Hier kunt u in de systeem instellingen komen via de knop Enter system settings.
De Settings knop op het bureaublad van de Locked Launcher is met de ‘opacity’ schuifknop doorzichter te maken, net zover totdat deze is verdwenen. Hij is dan nog wel aanklikbaar, maar onzichtbaar.
Vink altijd Use alternative disabled statusbar workaround aan om de Android statusbar te vergrendelen die je van boven af naar beneden kunt vegen. Anders kan met binnen de system settings komen zonder wachtwoord.

Security

Het Admin password kan worden veranderd en voor instel-doeleinden ook worden uitgeschakeld.
Een Staff password geeft beperkte toegang tot het systeem.

Automate

Hier kunt u applicaties automatisch laten starten.
Dit kan na het opstarten, Boot completed, of nadat er een internet-verbinding is, Net detected. Vind een applicatie met de Browse knop of gebruik direct de interne Launcher browser die is ingesteld onder shortcuts en browsers. Eventueel is een vertraging in te stellen voor het automatisch opstarten.

Info

Hier vindt u de licentie- en applicatiegegevens.

© 2018, diz